Začnu vlastní zkušeností, ale dopředu podotýkám, že i přesto, že čekám čtvrté dítě, tak je to moje první zkušenost :-) První děti mám sice 14 měsíců do sebe, ale nosit jsem začala až po narození Natálky a to i Míšu, který do té doby byl nošený jen na rukou. Mateo má od svých sourozenců větší věkový rozdíl, takže ani ve třetím těhotenstvím jsem nenosila. Nyní jsem na břichu v šátku zvládala nosit do konce 10.týdne, pak už mi to nebylo příjemné. Cítila jsem tlak na břichu a zvedal se mi žaludek. Další měsíce jsem hodně nosila v ring-slingu na boku, což hodně využívám i v 19. týdnů těhotenství. A kolem 18.týdne jsem přidala do své výbavy zádové nosítko onbuhimo, protože je bez bederního pásu. Na kratší přesuny a ponošení/uspání stále využívám ring-sling. Onbuhimo si beru na výlety a procházky, kde mi není dlouhodobé zatížení jednoho ramene tolik příjemné a nosit na druhém rameni mi také nevyhovuje :-) Perfektně fungují i šátkové úvazy na záda. Na druhou stranu, určitě vnímám, že celkově nošení těhotenstvím ubylo a hodně spánků řeším v posteli kojením.
A jak je to obecně s nošením v těhotenství? Určitě se od něj nenechte odradit a dejte hlavně na svůj vlastní pocit. Pokud se na to cítíte, tak se vůbec nemusíte bát nosit. A jakou dlouho budete nosit na břichu a kdy přejdete s nošením na záda je individuální. Znám ženy, které dokázali na břichu nosit výrazně déle než já. Stejně tak, mnoho žen zvládne na zádech nosit v klasickém nosítko i těsně před porodem a bederní pás je netlačí :-) O bezpečí miminka se nemusíte bát, protože je v bříšku hezky chráněno.
P.S. Další alternativou je, že může nosit partner, ale u nás to nefunguje. Od tatínka se Mateo nechá vzít do nosítka pouze, když tam nejsem. Jakmile jdu s nimi, vyžaduje nošení ode mě a nebo k tatínkovi za krk. A dodala bych, že každé nošení na zádech musím Mateovi vysvětlovat, protože na zádech nemám prsa a on tááák moc miluje kombinaci nošení a kojení :-D
A jak to máte vy? Nosili jste v těhotenství? Jakou dlouho a jak? :-)