Čtvrtý trimestr…

Všude stále slýcháme, že těhotenství trvá tři trimestry a tak logicky čekáme, že se nám narodí “hotové” miminko. Jenže po porodu přichází ještě další tři měsíce, kdy se miminko sžívá s novým prostředním. A k tomu potřebuje mít stále matku ve své blízkosti. Je potřeba si uvědomit, že strávilo devět měsíců plných neomezeného objetí, přísunu potravy, spánku a pohupování.

Co miminku se sžíváním nejvíc pomůže?

  1. Cítit teplo a vůni těla matky.
  2. Ohraničený prostor, na který bylo zvyklé z dělohy. Nepřirozeněji ho napodobíte právě nošením šátku, které kombinuje možnost ohraničeného prostoru a zároveň teplo a vůni matky.
  3. Neomezený přístup k mléku a sání. Záměrně zmiňuji obě věci samostatně., Samotné kojení není jen jídlo. Pro každé miminko je důležité i sání bez ohledu na jídlo (hlad). Kojení nebo “jen” možnost mít k dispozici bradavky na sání může být součást láskyplné péče. Sání pomáhá miminku ke sklidnění a pocitu bezpečí. O tom, že kojení není jen jídlo najdete víc třeba u Terky - @najítcestu.
  4. Pohyb - stačí obyčejná chůze, pohupování, skákání na balonu, atd. Je potřeba si uvědomit, že miminko celé těhotenství skoro nezažívalo nic jiného.

Taková péče vede ke správném vývoji mozku, nenarušené vztahové vazbě a emoční stabilitě. Proto noste a kojte klidně celé dny bez omezení - je to normální a v pořádku. Naše děti jsou “nošenci” úplně stejně jako třeba opice. Být sám pro “nošence” znamená to samé jako být opuštěn. Je to pro ně života ohrožující stav a každé mládě v takové situaci trpí strachem. 

Slyšeli jste o čtvrtém trimestru něm a jak u vás probíhal? :-)