Šátek nebo nosítko pro novorozence 

To je asi nejčastější dotaz, který dostávám. Za mě neexistuje jedna správná odpověď a je potřeba se řídit konkrétními potřebami a vaší motivací k nošení :-) Pro každého z vás může být „správná“ odpověď jiná. 

Výběr záleží na spoustu faktorech, podle kterých je dobré vše zvážit.

  1.      Bude nosit miminko i partner?

Pokud bude nosit i partner, tak je dobré s ním dopředu probrat, zda je opravdu ochoten vázat šátek. Většinu mužů to totiž nebaví. Pokud ne, tak je třeba zvážit, jak často bude malé miminko tatínek nosit. Pokud dojdete k závěru, že stejně namátkově o víkendu (realita většiny rodin), tak bych se přikl áněla k šátku s tím, že pro partnera (i pro sebe si pak pořídíte nosítko časem, třeba až ve 3 měsících)

  1.      Vybíráte na delší nošení a nebo naopak chcete nosit jen při vyběhnutí ven se psem/na nákup?

Pro nošení doma nebo delší nošení venku jsem u novorozence opět pro šátek (důvody rozepíšu níže). Pokud budete jen vybíhat na chvíli a nebo potřebujete nosit na návštěvy u lékaře, nákupy, atd. tak bych volila přezkové nosítko a nebo ring-sling šátek (šátek s všitými kroužky).

  1.      Máte strach z vázání šátku?

Dokážete tenhle strach překonat? Pokud si šátek vybere jen proto, že pro miminko může být lepší, ale budete se bát vázat, tak to nemá smysl. Důvody jsou dva. Za prvé zbytečně se budete kvůli strachu ochuzovat o nošení. Za druhé se můžete cítit nejistě a miminko z vás nejistotu ucítí a bude jí zrcadlit – tj. může vám pak zbytečně při nošení plakat.

 Šátek nezvládnu uvázat a proto chci nosítko…

To je asi nejčastější věta, kterou od svých klientek slyším.  Největší strach mají, že šátek uvážou špatně a ublíží miminku. K tomu bych ve zkratce řekla (budu na toto téma psát další článek), že je malá pravděpodobnost, že zdravému dítěti „špatným“ uvázáním šátku ublížíte. Drobném detaily/chyby, které můžete udělat dítěti neuškodí. Větší „chybu“ poznáte, protože to nebude pohodlné vám a ani miminku a bude pak nespokojené :-)

 A mám k tomu opakovanou zkušenost, že mi klientky říkají (nejen) po kurzech, že čekali, že vázání bude daleko těžší než nakonec je. Na začátku každého vyděsí dlouhý kus látky a často mají strach, že miminko vypadne. Po prvním navázání zjistí, že úvaz je vymyšlen tak, že opravdu vypadnout nemůže. Odkaz na úvaz najdete zde - https://www.youtube.com/watch?v=UWkWJtEgjXg&t. Někoho děsí i to, že z obrázků zná dlouhé cípy na zadku, ale ty mít nemusíte, pokud si vyberete menší velikost (délku) šátku :-) Na promofotkách se fotí dlouhé, aby šátek vynikl :-)

Na kurzech klientky mají možnost vyzkoušet si i nosítko a moje/jejich zkušenost je taková, že nakonec nastavit správně nosítko je daleko složitější a méně intuitivní, než uvázat šátek. Nejčastěji se mi stává, že si na doma nechávají šátek a na ven nosítko :-) Nebo nosítko na ven dokupují později jako kombinaci k šátku.

Proč já dávám přednost šátku pro novorozence?

Opět budu mluvit z vlastní zkušenosti. Za těch 7 let se mi nikdy nestalo, že bych potkala miminko, které by bylo v šátku nespokojené. Pokud je miminko plačtivé, má to většinou důvodu, které lze vyřešit a není o tom, že by se nechtělo nosit :-) 

Šátek se vždycky DOKONALE PŘIZPŮSOBÍ miminku o nosící osobě. Samozřejmě je jich velké množství a je dobré vybrat si na začátek měkký a poddajný, ale vždy je to „jen kus tkané látky“. Nosítek je na trhu takové množství a vlastnosti jsou hodně rozdílné. Každému rodiči a hlavně každému miminku může sednout jiné nosítko. Dopředu se velmi těžko odhaduje, které to bude. Šátkem se můžete vybavit ještě před porodem a máte jistotu, že to bude v pořádku :-) 

Výhody šátku

  •       vždy se přizpůsobí miminku i nosící osobě
  •       nikde nic netlačí, netáhne (velmi pohodlný i na dlouhé nošení)
  •       vhodný od narození i pro předčasně narozená miminka
  •       možnost vázat různé úvazy dle potřeby
  •       při úvazu na záda, dáte dítě hezky vysoko a vidí vám přes rameno
  •       nižší pořizovací cena

Nevýhody šátku

  •       pomalejší nandání miminka na tělo
  •       manipulace venku – možnost ušpinění 

Výhody nosítka

  •       rychlé nasazení i sundání miminka
  •       velmi vhodné pro muže
  •       super na ven, rychlé přesuny, atd.

Nevýhody nosítka

  •       složitější nastavení
  •       nemusí sedět každému (obecně složitější výběr)
  •       málo, které je vhodné i pro předčasně narozená miminka
  •       menší variabilita
  •       vyšší pořizovací cena

 Stále nemáte jasno?

Doporučuji využít možnost zapůjčení v naší půjčovně. Zapůjčit šátek nebo nosítko si můžete přijet k nám na prodejnu a nebo lze poslat k Vám domů přes kurýra na 10 dní na vyzkoušení. Klidně si půjčte šátek i nosítko a můžete si vyzkoušet, v čem se budete cítit lépe :-)

Pokud máte strach, že nemáte dobře šátek uvázaný a nebo dobře nastavené nosítko a nebo je miminko nespokojené, klidně mi pošlete fotky na monika@satkomanie.cz. I vzdáleně vám dokážu pomoc většinu věcí vyřešit :-)