DŮVODY, PROČ NOSIT VE VERZITÁLNÍM ÚVAZU V ŠÁTKU:

1) Dochází k intenzivnímu kontaktu tělo na tělo a tím dochází k perfektní termoregulaci
dítěte. Bohužel v horizontálním úvazu (kolébka) se děti často přehřívají.

2) Ve vertikální poloze jsou perfektně průchodné dýchací cesty. Navíc kontaktem tělo na tělo matka sama podporuje dítě v dýchání svým vlastním pohybem plic. V horizontálním úvazu (kolébka) jsou naopak dýchací cesty průchodné hůř a mnoho dětí v nich chrčí a špatně dýchá.

3) Matka vidí na hlavičku dítěte a má ji dobře přístupnou a může k ní čichat, pusinkovat ji – díky tomu dochází uvolňování velkého množství hormonů, které jí podvědomě pomáhají s péčí o něj i podporou laktace.

4) Dítě má volnou hlavičku. V horizontálním úvazu (kolébka) naopak schovanou. Dětem po porodu by se hlavička přikrývat neměla, protože to tlumí jejich reflexy a hodně dětem to je nepříjemné, protože jim to připomíná porod samotný.

5) Správně uvázaný vertikální úvaz podporuje zdravý vývoj kyčlí.

Na závěr dodávám, že je je potřeba dodržet základy správného vertikálního nošení. Dodržet zakulacení zad do písmene C a pozici nožiček do písmene “M” (kolínka výš než zadeček).


PROČ vertikální nošení nepoškozuje páteř miminek?

Věc, kterou pravidelně vysvětluji na kurzech, kterou s vámi sdílím v diskuzích jsem se rozhodla sepsat. Je důležité, aby se přestal tento mýtus šířit. Jako hlavní argument slýchám, že při vertikálním úvazu dochází k tlaku těžké novorozenecké hlavičky na páteř. Víte proč, to tak není?

1) Pozice novorozence, který je v šátku s položenou hlavou na nosící osobě je úplně stejná jako takzvaná úlevová pozice dospělého v hlubokém dřepu. Když si přestavíte dospělého člověka v pozici hlubokého dřepu, je tam krásně vidět, že hlava netlačí na páteř a je kolmo vůči zemi. Hlavička ve vertikální poloze není kolmo na páteř a položením na hrudník dochází k jejímu dalšímu odlehčení. 

2) Pozice novorozence v šátku je naprosto přirozená, protože je shodná s jeho pozicí v jaké byl v těhotenství v bříšku. 

3) Ve vertikální pozici se narozdíl od kolíbky (úvaz šátku zvaný kolíbka) miminko pohybuje úplně stejně a ve stejném směru jako nosící osoba, takže nedochází k žádné nepřirozené rotace, ale pouze ke kopírování pohybů.