Jak oblékat dítě do šátku/nosítka v létě?

U oblékání dětí při jejich nošení v šátku je v první řadě třeba se řídit vlastním pocitem a zkušenostmi s konkrétním miminkem. Každé je jiné, jednomu je víc zima a jiné je horkokrevné a naopak se hodně potí. V zásadě je potřeba brát v potaz, ze šátek nebo nosítko nahrazují jednu vrstvu oblečení. Já nejčastěji dávám dětem při nošení jenom body. Několikrát jsem zkoušela nosit i úplně nahé dítě, ale to funguje jen v případě, že já sama na sobě mám alespoň tílko. Pokud jsme nazí oba dva, tak se potím asi 2x tolik a navíc cítím, jak mi pot teče všude. Nemusí se to dít každému, můžete vyzkoušet. Na léto se mi také osvědčilo funkční oblečení z bambusu. Používám trička i body. Tričko mi přijde, že víc dýchá. Oboje najdete zde. Když vím, že budu hodně venku a na sluníčku, tak se snažím ještě zakrýt nožičky, aby nedošlo k jejich spálení na sluníčku. Doma (na zahradě) jsem si nejčastěji do spodní části šátku zastrčila tenkou bavlněnou plínku. Na ven používám návleky, které mohu kdykoliv sundat bez toho, abych dítě potřebovala vyndat z nosítka. Návleky najdete zde. Pokud nosím večer, kdy se ochlazuje tak dávám tepláčky, ponožky a nahoru bambusové body/tričko s dlouhým rukávem. Nedávám mikiny. Pozor na hlavičku – kvůli termoregulaci je vhodné ji nechat volnou, to samé platí o chodidlech.

Lze vybrat letní šátek a nebo letní nosítko?

 Ano, lze, ale je potřeba počítat s tím, že to není samospasné. Potit se budete také, jen o něco méně :-) U šátku je to jednodušší, ale vhodné vybírat si šátky s příměsí – například. bambus, tencel, hedvábí, atd. Někomu vyhovuje i merino vlna, mě osobně je v ní teplo, pokud není v kombinaci s dalšími letními příměsi. Je dobré zvolit úvaz, který je vzdušnější – například dvojitý kříž, klokan a nebo u kříže s kapsou uvnitř neroztahovat pruhy přes záda miminka.

U nosítek jsou dvě možnosti – vybrat si letní nosítko, který na zádové opěrce má síťovinu a nebo nosítko, které je ušité z šátku s nějakou příměsí (složením) vhodnou na léto. Často se ptáte na výdrž síťoviny a zda nekouše. Síťovina na nosítkách je měkká jako látka a velmi odolná, nekouše, je stejně příjemná jako bavlna. Já mám, ale kvůli možnosti celoročního nošení raději nosítka s příměsí. Pokud chcete poradit s výběrem letního šátku nebo nosítka, který bude pro vás ideální napište mi monika@satkomanie.cz.

Fialové nebo oteklé nožičky?

V létě se s tímto problémem občas setkávám na kurzech a prodejně. Ano, opravdu se může stát, že v létě, když je tepleji může mít miminko oteklejší a nebo fialové (méně nebo více) nožičky. Je to způsobené pomalejším odtokem žilní krve v povrchových žilách, když je na nožičky miminka vyvinut tlak. Tady se jedná o lehký tlak šátku a nebo nosítka. Miminka mají tenkou kůži (tenčí než my) a díky tomu, jsou všechny změny rychle znát. Hlavně se neděste, že se dítěti neprokrvují nohy. Prokrvují a rozhodně nedochází k zastavení nebo omezení přísunu okysličené krve do nohou. Na první pohled to opravdu vypadá hůř než to v reálu je. Co s tím? Zkuste s nožičkama miminka maličko zahýbat, roztáhnout popruhy pod zadeček miminka (video zde) a nebo posunout šátek nebo sed nosítka o kus dál, ke stehnu.