Důvod proč píšu tenhle článek je, že nejčastější větu, kterou od svých klientů slýchám je: „Bojím se, že kdy šátek špatně uvážu, tak dítěti ublížím.“ Moje otázka pak zní proč. Odpovědi jsou různé, ale nejčastěji takové, že máte strach, že špatný úvaz nepoznáte.

Co je vlastně špatný úvaz? Existuje vůbec něco takového? 

Za mě osobně to je tak, že je skoro nereálné úvaz natolik špatně, abyste miminku ublížili. Pokud se bojíte, že úvaz nebude dokonalý, tak on ani dokonalý být nemusí. Stačí dodržet základní pravidla a ty na první pohled poznáte. Základní pravidla jsou - záda miminka do tvaru písmena “C”, kolínka výš než zadeček (pozice “M”), vertikální úvaz a miminko v něm rovně.

Navíc, pokud uvážete opravdu špatně, tak mi věřte, že se v tom miminku nebude vůbec líbit. Bude vám plakat a stejně vám nakonec po pár minutách nezbyde nic jiného než ho vyndat. A za těch pár minut mu neublížíte

Tady, ale za mě stojí za to si zvážit i druhou stranu, na kterou se v dnešní době tolik nehledí. Dítěti třeba (bavíme se v teoretické rovině při extrémně nevhodném každodenním nošení - třeba ve “visítku”) můžete způsobit skoliózu, ale – tu mu na druhou stranu můžete způsobit s přehledem i v dalších vývojových fázích. Přemýšleli jste někdy nad tím, co ale může způsobit, pokud dítě bude bez přímého kontaktu s rodičem? Když ho necháte plakat v kočárku, abyste ho nerozmazlili? 

Co když je důležitější psychická stránka než fyzická? CO KDYŽ KONTAKT A POCIT BEZPEČÍ JE DŮLEŽITĚJŠÍ NEŽ DOKONALE ZDRAVÁ PÁTEŘ? Moji rodiče mě vozili v kočárku a učili chodit ve visu za ruce, takže mám „problémy“ s páteří, ale také mě nechávali vyplakávat, spát samotnou v jiné místnosti a často ignorovali moje pocity. Upřímně víc času mi zabere řešení psychických traumat než cvičení na opravu postavení těla.  Myslím, že většina z vás stejně jako já mezi nošení děti nepatří a nemůžete říct, že vaše páteř je 100% v pořádku :-) 

Navíc, kde máte jistotu, že kočárek dítěti neublíží? Z logiky věci a pohledu na schoulení těla malého miminka je vertikální pozice v šátku nebo nosítko daleko přirozenější než rovná podložka :-) A ke zvážení je také, jak dlouho existují kočárky a jak dlouho jsou tu lidé a že do té doby, než někdo vymyslel kočárek se děti výhradně nosili. :-)