Kolik hodin denně mohu nosit?

Na začátek bych ráda uvedla, že nošení miminka v šátku nebo nosítku ve správné ergonomické poloze je pro něj přirozené. Není to nic, co by miminku ubližovalo. Z čehož vyplývá, že neexistuje žádná správná nebo ideální doba, kterou můžete své miminko nosit. Nejsou na to žádné tabulky. Noste podle svého vlastního pocitu, podle toho, co je vám příjemné a co je příjemné miminku. Každé rodič i miminko mají tyto potřeby a hranice jinde. Není třeba miminko v zásadě vydávat ani tak kojení, pokud je vám kojení při nošení pohodlné. Miminko se v v pohodě protáhne a “vykope” během přebalení, koupání a jiné manipulace. Navíc mnoho pronášených hodin se týká spíš prvních měsíců života, když miminko často spinká. Pak si sami děti začnou říkat o víc pobytu mimo tělo maminky. Za mě je velká výhoda, že při nošení není třeba příliš hlídat únavu dětí, protože sami přirozeně usnou za chodu. 

Nošení podporuje zdravý vývoj miminka a nedochází při něm k znehybnění (a zastavení vývoje), jak se mnoho lidí domnívá. Naopak ve vertikálním úvazu se tělo miminka pohybuje stejně jako vy (kopíruje vaše pohyby) a tím si posiluje i svoje vlastní svaly. Při kontaktu tělo na tělo dochází k velmi dobrému přenosu tepla, který pomáhá samotné aktivaci a prokrvení svalů

Moje zkušenost je taková, že Natálka trávila v šátku i 20 hodin denně a do půl roku věku i mnoho nocí, kdy jsem s ní spala v sedě na posteli a měla ji u toho zavázanou. Její těle je daleko zdravější než tělo do roka nenošeného Míši. To samé platí o Mateovi a obě nošení děti daleko dříve lezly, stály i chodily :-)

A nerozmazlím ho?

Poměrně často dostávám otázku, zda nošením miminko nerozmazlíte. Já osobně nevěřím, že upřímnou láskou a dotekem lze něco pokazit. Co se může stát, pokud budete své miminko nosit? Velmi pravděpodobně bude nošení vyžadovat častěji. Proč? Je to pro něj přirozené. Celých devět měsíců svého života strávilo na místě, kde mu bylo teplo, slyšel tlukot srdce své matky a také měl neustálý přísun potravy. Navíc bylo zvyklé být neustále v pohybu - většina z nás celé těhotenství neproležela v posteli. Tudíž pro něj ležení ve statické postýlce je opravdu nepřirozené. Důležité je si i uvědomit, že uvnitř bříška se miminko díky plodové vodě mohlo krásně pohybovat, plavat…Po narození najednou není schopno v prostoru nějakou dobu koordinovat své pohyby, vidí na krátkou vzdálenost, slyší spoustu hlasitých zvuků. Není schopno se ani otočit. Myslím, že to je důvod, proč se většina dětí ráda nosí, protože zpět cítí všechno, co zažívali uvnitř bříška. Cítí svojí maminku, slyší tlukot srdce, mají na dosah prso a všechny pohyby dělají opět s vámi. Navíc vidí svět ze stejné perspektivy jako vy.

Moje zkušenost je taková, že nošením dítě nerozmazlíte. Naopak ho vymazlíte. První rok (někdy déle) může působit, že je na vás závislejší, ale o to méně bude až dozraje a dovymazlí se :-) Nebude se bát se od vás vzdálit, protože bude nabažené pocitu bezpečí. Opravdu vidím, že Mateo o Naty jsou daleko nezávislejší než byl v jejich věku první nenošený syn.